Lesmethode


Moeilijk te leren?

Gewoon gaan lopen met stokken is niet moeilijk. Maar om echt Nordic Walking te leren, met de juiste techniek, het goede ritme en het optimale effect, is wel degelijk techniekles nodig. De SNWN (Stichting Nordic Walking Nederland) biedt in samenwerking met de INWA (International Nordic Walking Association) in heel Nederland een netwerk aan van gecertificeerde instructeurs. Bij deze INWA instructeurs is in een techniekcursus de correcte Nordic Walking techniek op gezondheids- en fitnessniveau aan te leren.

De instructeurs volgen een door de SNWN georganiseerde opleiding met verplichte na- en bijscholing. Zij worden ook getraind in het veilig en verantwoord aanleren van Nordic Walking bij patiŽntengroepen als hartpatiŽnten, diabetes mellitus, artrose, reuma, fibromyalgie en COPD. Alle INWA gecertificeerde instructeurs zijn in het bezit van een reanimatie diploma en kunnen zich legitimeren door middel van een licentie met pasfoto.

 

Nordic Walking volgens INWA kent 3 niveaus:

  1. Gezondheidsniveau (recreatie)
    Het gezondheidsniveau biedt een ieder met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om in de buitenlucht aan zijn conditie en lichamelijke gesteldheid te werken.
  2. Fitnessniveau
    Het fitnessniveau is een total body workout, waarbij het energiegebruik tot 46% kan toenemen, i.v.m. wandelen.
  3. Sportniveau
    Het sportniveau is geschikt voor zeer fitte sporters die een uitdaging willen waarbij de fysieke grenzen verlegd worden.

Materiaal

Naast makkelijk zittende kleding en goede wandelschoenen is het belangrijkste onderdeel de Nordic Walking pole.

Tijdens de cursus wordt er getraind met de poles van Exel.
De Exel poles zijn gemaakt van materiaal met een hoog carbongehalte. De carbon zorgt voor het optimaal overbrengen van kracht en het dempt trillingen. De poles zijn uitzonderlijk licht en hebben een prettige flexibiliteit. Dit alles geeft een groot comfort tijdens het wandelen en voorkomt overbelasting in de nek en schoudergordel.

Exel poles hebben ergonomische gevormde handvatten en goed passende straps. Omdat de poles moeten passen bij de loper, zijn ze verkrijgbaar in alle soorten en maten.